събота, 25 март 2023 г.

Пролетното чистене за Часа на Земята

25-ти март, 2023 година, Благовещение. Ден, в който според народните традиции отровата губи силите си, а стопаните премитат къщите и дворовете си и палят огньове, които след това прескачат, за да не пострадат от змийско ухапване през лятото.
Шейсет коренчета теменужки чакаха, подредени в цифрата 60, своите 60 прозореца, на които да раздават теменужените си усмивки. Цифрата символизира шейсетте минути от Часа на Земята, който щеше да се отбележи няколко часа по-късно. Толкова минути без светлина са достатъчни, за да се замислим за това колко е важна усмивката на природата, за да се почувстваме као истинска част от нея. Толкова бяха и минутите, необходими на всички включили се доброволци - сподвижници и членове на демократичното обединение на Продължаваме промяната и Демократична България, да изпълнят символично ритуала по очистване на общия ни дом за идващата пролет, за идващите промени, за да започнем начисто да градим успешна за всички година. Защото независимо от всички страшни и студени зими, независимо от всичката змийска отрова, дори теменужките знаят, че има как сред фасовете и опаковките на апатията да изникне цвете.
ПП: Колкото до змийската отрова, не ни е страх от нея! Тя е наш верен учител. И не запалихме огньове другаде, освен в сърцата си, за бъдещето на страната си. А всяка една теменужка намери своя прозорец.