петък, 3 февруари 2012 г.

1. Повече дървета в градовете – по-малко коли на тротоарите
2. Повече слънчеви панели – пo-малко атомни централи
3. Качествен и достъпен обществен транспорт – вместо нервно чакане в задръстванята
4. Xрани от местни производители – вместо от далечна чужбина
5. По-малко шуробаджанащина – повече пряка демокрация
6. Повече Европа – по-малко Кремъл
7. Добри училища за всички – вместо класово деление в образованието
8. Повече сортиране – по-малко отпадъци
9. Управление на общините от гражданите – вместо от министерствата и местния дерибей
10. Свобода на словото и в интернет – вместо полицейски свърxконтрол
11. Разум в архитектурата – вместо строителна мегаломанщина
12. Вместо да я оставим на мутрите – да върнем държавата на гражданите!

Това е най-общо казано, а аз имам доста да добавям, но сега ще се огранича само с точка №10, която е на дневен ред в главата ми от няколко дни, но, оказва се, няма кой от нас да напише официална позиция срещу делата на правителството.
Някой спомня ли си протеста преди две години? Беше по същия повод. Тогава уж успяхме да ги спрем. Сега се скриха. Защото са се задължили да го направят, но обществото им е против. какво да правят? Ще го подпишат и след това ще накарат Народното събрание да го ограничи и така всички да сме неспокойно спокойни. Както с шистовия газ. Гласуват мораториум и десет дни по-късно така наречените демократи искат този мораториум да отпадне. 
Да се чудиш какво става. Става това, че в една почти полицейска държава, след едни абсолютно абсурдни избори, управляващите решиха да направят и следващите крачки към абсурдизма, а именно да ограничат едни от основните конституционни права на всеки българин. Не само няма да ги защитават, но и ще се възползват от мерките срещу това. Освен това нито една битка не остава спечелена завинаги и както ние постоянно протестираме, така те (без значение кои "те") постоянно измислят нови начини да приспят вниманието ни или чакат да се изморим, още по-добре - да се обезверим. ГМО винаги ще ни виси над главите, интернет винаги ще е подслушван, горите винаги ще имат по-добро приложение от простото създаване на кислород, всичкото черноморие ще е редно да се превърне в бетон с уродлива дори за гларусите архитектура, винаги ще се копа нещо под земята, защото е по-лесно, отколкото да се мисли за възобновяеми източници, а България никога няма да е достатъчно добра без тежка индустрия. Всъщност говорим си за територия, която явно в близките 20 години трябва да се обезлюди, но не за сметка на Европейския съюз. Защото такъв би бил правилният извод от наблюдението над цялостната политика на въпросната територия. От тази гледна точка ние Зелените сме просто шайка мързеливи идеалисти. Мързеливи, защото явно ни мързи да си построим смислен живот някъде другаде. Идеалисти, защото си мислим, че можем да го построим на тази територия. Поради тези ни мисли и идеали ние ще продължим да стим против законопроекти като този за горите, за детето, за добива на шистов газ, за ГМО, за изборите и какви ли още не. Ще продължим и да се борим срещу ограниченията в интернет и като цяло на свободите на хората (не само български граждани, но граждани на света). Защото демокрацията може и да е уродлива. капитализмът може и да прави последните си издихания, но планетата не, а и хората също ще продължим да се раждаме.